Gdje je osnovana prva velika svjetska civilizacija?

Civilizacija doline Inda bila je jedno od prvih velikih svjetskih društava. Rođen je iz zajednica koje se bave trgovinom, poljoprivredom i stočarstvom. Ova je civilizacija počela cvjetati prije otprilike 4500 godina na prostranim ravnicama današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije. Harappa sjeverno od doline Inda i Mohenjo Daro na jugu bila su dva najveća grada ove civilizacije. Obojica su bili gradovi uspostavljeni u multiplaniranom i mrežnom sustavu. Ti su gradovi imali široke ceste i mnoštvo zidanih kuća, od kojih su mnoge bile visoke najmanje dvije etaže. Mnogi su domovi imali kupku koja se donosila iz obližnjeg javnog zdenca ili iz izvora u dvorištu kuće.
Ljudi koji su ovdje živjeli bavili su se poljoprivredom, uzgajajući usjeve na poljima prekrivenim aluvijumskim vodama kad se snijeg topio u planinama na sjeveru.
Datoteka činjenica: Poljoprivrednici koji su živjeli u dolini Inda koristili su drvene automobile na kojima je trčao par volova. Na otkopanim cestama Mohenjo Daroa uočeni su duboki tragovi koje su ostavile natovarene kočije.

Objavljeno dana