Što znači riječ domjenak?

Značenje riječi domjenak potječe još od vremena starih pisaca, poput Augusta Šenoe, a samo značenje riječi opisuje dogovoreni sastanak, druženje, u večernje sate zbog nekog događaja, uz konzumaciju hrane i pića ili kako su to nekad zvali svečana zakuska. Riječ je rijetka, no koristi se i u današnje vrijeme. Domjenak se često koristi u poslovne svrhe, prilikom predstavljanja novih proizvoda gdje se pozornost pridaje novim tehnologijama, ali i ugođaju koji okružuje poslovni prostor. Naravno, hrana i piće su neizostavni adut. Poznati su mnogi božićni domjenci u državnim i privatnim tvrtkama, poslovni domjenci povodom otvaranja novih prostora poput trgovine i supermarketa.

Prostor za domjenak je tada već riješen i nije potreban dodatan trošak iznajmljivanja. Svakako, postoje domjenci koji zahtijevaju određen već dogovoren ambijent (primjerice povodom Valentinova, Uskrsa…). tada su za domjenak zaduženi mnogi savjetnici koji će prostor učiniti adekvatnim za proslavu. Točnije, savjetnici imaju već unaprijed smišljenu organizaciju i dekoraciju prostora. U većini slučajeva meni se sastoji od dvije mogućnosti. Prvi je da se naručiteljima ponudi kombinacija jela i pića sa jelovnika, a druga da se planiranje domjenka prepusti stručnjacima.

Nadasve, važni podaci poput broja gostiju, vrsti proslave kao i vremena i razloga organiziranja domjenka, su ključni za samu organizaciju uopće. U novije se vrijeme sve više koristi način usluživanja gostiju, a da nije riječ o strogim poslovnim ručkovima i večerama. Većinom je tada u ponudi hrana koja se brzo pojede, ili kako mi to znamo reći, s nogu, s tim da ne treba koristiti pribor za jelo. Ručak je u većini slučajeva lagan, a nude se hladna predjela, salate, slastice i mnoga peciva.

Također, postoje i neke zanimljivosti prilikom organizacije domjenka, a to je da je prilikom postavljanja stola i bešteka najbolje postaviti u obliku zmije. Nadalje, konobari moraju imati dovoljno prostora za kretanje, kako bi bez problema obavljali svoj posao, a kad poslužuju hranu najbolje je početi sa stolom koji je najviše udaljen od izlaza. Catering Novi Zagreb pravi je izbor klijenata!

Objavljeno dana